Juridik förr och nu

Juridik som ämne på universitetet kunde man börja läsa i Sverige redan i slutet av 1200-talet. På den tiden fanns det inga juridiska fakulteter, så studenterna studerade juridik på de få kurser som fanns och det var inte vem som helst på den tiden som kunde studera. Det var bara barn till fint folk, överklassen.

Den första universitetsutbildningen några århundraden senare var en utbildning som stukturerats upp och när jag var och kollade i arkiven här i Kristianstad så upptäckte jag att det var en person här ifrån staden som examinerats som en av de första i Skåne. Förr trodde man inte så mycket på vetenskapen utan det var många som anklagades för att vara häxor och gud nåde den som sa att jorden var rund, den kunde bli avrättad. Folk visste väl inte bättre och dem som gjorde det satte sig upp mot prästerna och även det var en dödssynd. 

Nu i dessa tider kan man läsa juridik på alla universitet i Sverige men det finns även enstaka kurser på olika högskolor och det är ett viktigt område. Juridik finns med oss i allt vi gör, allt från att skriva avtal till hur ett äktenskap ska regleras i lag och så vidare. Juridik började förmodligen uppmärksammas när människor började bosätta sig på en plats och någon var tvungen att organisera saker som vem som skulle bo var och hur mycket mat var och en skulle få. Så i en viss mening kan man säga att redan på stenåldern hade man tankar om vad som var rätt och fel och i någon mening då var det juridik inblandat. Idag i Sverige kan alla behöva vända sig till en jurist, till exempel för att skriva ett testamente eller få råd om någonting specifikt. Jag kan verkligen rekommendera alla att ta en kurs i juridik!